Agenda

Ierse Jamsessie

Irish Jamsession

04/09/2018 / 20u30 Gratis/ Free

Al vanaf september 2010 zijn er in Muzikantenhuis eerste dinsdag van de maand ''Ierse Sessie ''. Iedereen mag meedoen en genieten van deze mooie sfeer.

Mark Somers

Singer-Songwriter 

06/09/2018 21:00 Gratis/ Free 

Mark Somers is een singer-songwriter dit op het kruispunt tussen folk, jazz en blues heeft postgevat en vandaar eigenzinnige songs schrijft, ondersteund door finger-style authentiek gitaarwerk.

Ging oa op tournee mee Britse avantgarde-blueslegende Billy Jenkins en speelde met heel wat mensen uit de Britse folkscene.

Speelde 10j met de band Short Cut ToTrouble waarvoor hij samen met zanger MhicMcGlashan de songs schreef en de CD 'It's BetterTo Look GoodThan Look WhereYou'reGoing' opnam.

Momenteel neemt hij z'n tweede solo-album op in Leeds, samen met Dave Bowie op contrabas en Richard Bostock op saxophoon en klarinet.

Het eerste album 'SweetTurmoil', tevens opgenomen in Leeds, kan u tijdens de optredens aanschaffen.

"A great combination of thoughtful technique and wild creativity" - David Bowie

"It seems like you've invented a whole new genre. Great songwriting." - Phil Hare

De Grote Muzikantenstal

Folk Festival

08/09/2018 14:00 Gratis/ Free 

DE GROTE MUZIKANTENSTAL 2018. Dit jaar staat de Muzikantenstal weer onder de Stadshal, Naast jonge muzikanten wordt het podium aangevuld met bekende Gentse en buitenlandse muzikanten.
De bestaansreden van het muzikantenhuis is zoveel mogelijk muzikanten samenbrengen om de diversiteit te vergroten.
Gent als Creative City of Music.
Om de toekomstige generatie muzikanten goed klaar te stomen voor een toekomst waarin ze muziek op een creatieve en originele manier leren maken.
Start om14u00 met;
Groep Tını; Brengt een programma met traditionele Antatolische volksmuziek. Grup Tını bestaat uit Gentse volksmuzikanten met Turkse roots. Je kan Groep TINI (opgericht in 2006) doorgaans aan het werk zien als huisorkest in het Gentse 'Muzikantenhuis' in de Dampoortstraat, bij menig muziekliefhebber bekend als een van de markantste kruispunten tussen Vlaamse, Turkse en andere (volks)muziek in Gent. Deze Gentse muzikanten met Turkse roots spelen aangrijpende liederen uit de traditionele Anatolische volksmuziek.
Mustafa Avsar (zang & Cura, Baglama), Mustafa Tekir (zang & baglama, Sazcus), Mehmed Karatas (gitaar), Battal Murtaza (Clarinet), Baki (viool), Hasan Tirpan (Percussie), Arif (keyboard)

Daithi Rua; Gentenaar met overzeese roots op het podium. Tijdens zijn beginperiode in Ierland - eind jaren 80, begin jaren 90 - speelde Daithi Rua ("Rode David" voor wiens Iers net iets minder goed is) vaak mee met gevestigde Ierse artiesten. Midden jaren 90 stichtte hij zijn eigen vrij succesvolle Keltische rockband Sans Souci die hem op tournée zelfs tot in het Midden-Oosten bracht. Daithi heeft in de loop der jaren het podium gedeeld met muzikale kleppers als Clannad, the Waterboys, Kadril, Comas, Aidan Burke en Helen Flaherty.
Daithi Rua (Ierland): Gitaar - Vocal


Old Salt; is een Americana band met Gentse thuisbasis en brengt een mix van traditionals en eigen werk. De internationale bandleden hebben van bij het begin Old Salt beïnvloed vanuit ieders muzikale achtergrond uit de VS, België, Zweden, Frankrijk en Schotland. Sinds 2013 legde de groep een opvallend parcours af met concerten in België op Dranouter Festival en de Gentse Feesten, in Zweden op het Urkult Festival en in de VS in het Guthrie Center, Great Barrington MA, om er enkele op te noemen. Old Salt werd ook de winnaar van de "European World of Bluegrass" award 2017.
Het project ontstond in 2013 tijdens een muziek-uitwisselingsproject in Slovenië: Etno Histeria. In deze geest van culturele uitwisseling en liefde voor traditionele muziek wil de groep zijn kenmerkende energie ook live overbrengen op het publiek. In de zomer van 2015 eindigde een tour door Europa met de opname van hun debuutalbum te Umeå, Zweden. 'Up River Overseas' werd intussen uitgebracht bij Appel Rekords. Zanger en frontman Dan Wall vestigde zich in Duitsland waardoor de continuïteit van Old Salt werd verzekerd. Op dit moment werkt de groep aan een tweede album dat in het voorjaar van 2019 wordt uitgebracht. De meest gehoorde reactie vat het mooi samen: Old Salt is een vat vol energie, het spelplezier spat ervan af!
Dan Wall (USA): Lead Vocals - Banjo - Violin - Blues Harp
Lotte Remmen (Belgium): Violin - Vocals
Lara Rosseel (Belgium): Double Bass - Vocals
Johannes Wannyn (Belgium): Guitar - Vocals

Steph Van Uytvanck

Singer-songwriter

13/09/2018 21:00 Gratis/ Free 

liedjesschrijver, arrangeur, zanger, pianist, keyboard speler en harmonicaspeler

...

speelde en speelt in rockbands, folkbands, bluesbands, werkte mee aan dance projecten, speelt klassieke concerten, tourde mee met The Night of the Proms, speelt op straat, in café's, concertzalen in binnen- en buitenland,

Zweedse jamsessie

Swedish jamsession

18/09/2018 20:30 Gratis/ Free

Liefhebbers van Zweedse folk, ook dit jaar zal er weer ELKE DERDE DINSDAG van de maand Zweedse sessie zijn in het Muzikantenhuis.We beginnen om 21u met een korte TLS waarin we enkele tunes aangeleerd krijgen, met daarna een jamsessie tot ... ja, tot wie weet hoe laat?!

Haal uw viool, nyckelharpa, säckpipa, accordeon, sälgflöjt, saxofoon, gitaar, mandola, .... uit de kast en kom mee jammen

polska, shottish, vals, slängpolska, marsch, halling, springlek,,hambo, ... noem maar op (maar noem vooral polska op :-)

Baneran

Irisch - Folk

20/09/2018 21u Gratis/ Free 

Bezieling en passie brachten Guido Kersschot, Fabian Franssens en Joke Ivens samen om Baneran gestalte te geven. Gedreven door hetzelfde vuur ("less means more") timmerden zij een sterke set bij elkaar die het live steeds doet.

Aanvankelijk gestart met bescheiden ambities, gaven de enthousiaste reacties van het publiek hen steeds meer gelijk in hun streven naar een kwaliteitsvolle cocktail van melodie, verhaal en eigen arrangementen. De vele optredens die ze sinds het ontstaan van Baneran verzorgden, zijn hier getuige van.

Met Baneran haal je een groep in huis die met gemak een publiek boeit. Die sfeervolle muziek brengt die je niet op het platgetreden hitparadepad vindt. Herkenbaar en toch een beetje anders, dat is hun handelsmerk. Hun inspiratie halen zij o.a. uit Ierland, maar eveneens uit alle songs waarin een goed en waarachtig verhaal verstopt zit.

Wie op zoek is naar een band waar je best even voor gaat zitten en wie zich graag laat meevoeren op een golf van muzikale creativiteit, is bij Baneran aan het juiste adres! Zij maken er niet veel woorden aan vuil, want "less means more"!

Klezmer sessie 

Klezmer session

19/09/2018 / 21:00 Gratis/Free

"Klezmer Jamsessie" in het Muzikantenhuis onder begeleiding van Nicolaas Cottenie & De Rave Jonas.

Elke maand derde woensdag avond.
Helemaal gratis....

Mustafa Tekir

Turkse volksmuziek

21/09/2018 / 21:00 Gratis/Free 

Mustafa tekir is een muzikant uit Groep TINI bestaat uit Gentse volksmuzikanten die traditionele Anatolische volksmuziek spelen. Deze keer komt hij met zijn eigen repertoire.  

Mustafa Tekir (zang & baglama), Sinan Polatoglu (gitaar), Murtaza (Klarinet)  

Bluegrass & Oldtime jam 

Vul een subtitel in

25/09/2018 / 20:30 Gratis/Free

Op de laatste dinsdag van elke maand worden traditioneel de gitaren, banjo's, violen, mandolines en contrabassen* bovengehaald in Het Muzikantenhuis. Op de Bluegrass & Oldtime jam wordt - uiteraard - bluegrass & oldtime muziek gespeeld maar ook folk, country, cajun, americana, blues ... en alles daar tussenin.
Iedereen is welkom, zowel om te spelen als om te luisteren. Muzikanten brengen hun instrument mee en eventueel de akkoorden van nummers die ze willen spelen. Zangers en zangeressen zijn ook meer dan welkom!
De sfeer is ongedwongen, bedoeling is vooral om te genieten van het samen muziek maken.
De toegang is gratis.
* En dulcimers, autoharpen, wasborden, tin whistles, mondharmonica's, accordeons, concertina's ...

Chtis D. Smith

Singer-songwriter

27/09/2018 / 20:30 Gratis/Free 

Chris D. Smith is de Antwerpenaar ontdekte in zijn jeugdjaren eerst de fantastische muziek uit de jaren '60, afkomstig van Beatles en Stones, Who en Led Zeppelin. Daarna raakte hij helemaal in de ban van de bluesmuziek van o.a. B.B. King en Muddy Waters, waarna hij uiteindelijk aanbelandde bij de grote singer-songwriters uit de jaren '70 zoals Neil Young, Jackson Browne, James Taylor en Bruce Springsteen.

Eigenlijk onderging Chris D. Smith dus ongeveer hetzelfde wat de meeste veertigers en vijftigers onder ons in hun jeugdjaren hebben beleefd. Alleen is hij er later iets creatiefs mee gaan doen door zelf aan de slag te gaan als componist van eigen nummers die onder al die muzikale invloeden tot stand zijn gekomen.

Taner Bicer

Turkse volksmuziek

28/09/2018 / 21:00 Gratis/Free

Taner Bicer is een muzikant uit Groep TINI bestaat uit Gentse volksmuzikanten die traditionele Anatolische volksmuziek spelen. Deze keer komt hij met zijn eigen repertoire.

Taner Bicer (zang) Mustafa Tekir (zang & baglama), Sinan Polatoglu (gitaar), Murtaza (Klarinet)