Agenda

Willem Vermandere

Zaterdag 14 - mei - 2022

start concert: 20u00 

Willem Vermandere is niet de eerste keer in het Muzikantenhuis, maar wel een van de eerste muzikant die wil graag in het Muzikantenhuis komen spelen.

Hij wordt begeleid door Pol Depoorter (gitaren en mandoline) en als gastmuzikant Mustafa Avsar  

Willem zingt graag, speelt graag op zijn instrumenten, maar hij vertelt ook inderdaad graag tegen het publiek. Verhalen uit zijn leven, verhalen over liedjes die tot stand kwamen, verhalen over allerlei zaken die de mensen boeien.
Vlaanderens warmste theatermens Willem Vermandere - die net zoals echte goede wijn verbetert met het ouder worden - mag je zeker niet missen tijdens dit uniek concert. Geniet van de kleinkunst pareltjes zoals Blanche en z'n peird uit 1971, Pierre de Beeste uit 1971, Laat mie maar lopen uit 1981, Ik plantte een keer patatten uit 1981, Mijn Westhoek uit 1998, Altijd iemands vader, altijd iemands kind uit 2006...

Deelname  € 10,00)

Nordic Session

Dinsdag 17 mei 2022 - 20u30

Feeëriek in haar schoonheid legt de folkmuziek van het hoge Noorden de link met haar eindeloze natuur. Elke 3e dinsdag brengen we een stukje Scandinavië binnen in het muzikantenhuis in Gent. Er wordt elke maand een betoverende tune aangeleerd om verder een gemeenschappelijk repertoire op te bouwen. Vervolgens is er jam. Femke Ceuppens was zo slim om haar knappe boogstreken te gaan leren in Zweden zelf. Ze zal voor deze editie een meeslepende tune uit de doeken doen.Muzikanten en luisteraars zijn welkom. 

Klezmer Jamsessie - Jam Session

Woensdag 18 mei 2022 - 20u30

Zin om het muzikale beest in jezelf los te laten? Kom dan eens met je instrument en kraak een andere noot. Speel of zing in een gevarieerde bezetting met muzikanten samen eens een Hora, een Bulgar een Kolomeyke, een Nign en nog veel meer ......
Elke 3de woensdag van de maand leren we 1 of 2 klezmertunes aan en spelen verder bekende en minder bekende klezmerdeuntjes. Kom gerust eens luisteren of meedoen!

Sara De Smedt & Nils De Caster

Vrijdag 20 mei 2022 - 20u30

Nils De Caster kan u kennen van talloze projecten: The Pink Flowers, samen met Bruno Deneckere, als violist/acteur van The Broken Circle Breakdown waarvoor hij muziek speelde en Jock vertolkte. Hij deelde podia met o.a. Roland Van Campenhout, Johan Verminnen, Bruno Deneckere, Mustafa Avsar, Elliott Murphy (VS), Suzanne McDermott (VS), Perry Rose (IRL), Guido Belcanto, Lieven Tavernier, Bart Herman, Derek, HT Roberts...
Sara De Smedt studeerde in 2009 af als master kleinkunst aan het Herman Teirlinck Instituut. Met haar eindvoorstelling Mary's Bleeding Heart, eigen composities gebracht door een strijkkwintet en één stem, toerde ze langs Vlaamse podia en nam ze haar eerste plaat op. Ze speelde de boze stiefmoeder in de musical Cinderella van Stany Crets en was ze jarenlang één van de frontzangeressen van The Triplettes & The Boogie Woogie Bugle Boys.Eind 2020 brachten ze als duo hun eerste studioalbum It Takes A Believer uit. Schrijven, spelen, arrangeren, produceren... ze deden het allemaal zelf en maakten er hùn album van. De songs en teksten zijn eerlijk en oprecht, met reflecties over hun eigen leven en hun leven samen. Een album over liefde, vergankelijkheid, falen, zoeken en vooral blijven geloven. Klasbak muzikanten die gloedvolle nummers brengen waarin folk, americana en country nooit ver weg zijn.Deelname (kaasbord € 8,00)  

Bluegrass & Oldtime Sessie

Dinsdag 24 mei 2022 - 20u.

Op elke maand 4de dinsdag worden traditioneel de gitaren, banjo's, violen, mandolines en contrabassen* bovengehaald in Het Muzikantenhuis. Op de Bluegrass & Oldtime jam wordt - uiteraard - bluegrass & oldtime muziek gespeeld maar ook folk, country, cajun, americana, blues ... en alles daar tussenin.
Iedereen is welkom, zowel om te spelen als om te luisteren. Muzikanten brengen hun instrument mee en eventueel de akkoorden van nummers die ze willen spelen. Zangers en zangeressen zijn ook meer dan welkom!
De sfeer is ongedwongen, bedoeling is vooral om te genieten van het samen muziek maken.
De toegang is gratis.
* En dulcimers, autoharpen, wasborden, tin whistles, mondharmonica's, accordeons, concertina's ...

Tengi Trio

Turkse volksmuziek & Wereld muziek

Vrijdag 27 - mei -2022  om:20u30

Zeynel Demir, geboren in Erzurum (Turkije) is een bağlama-artiest, componist, producent en docent. Hij groeide op in een muzikale familie en begon op jonge leeftijd met het spelen van bağlama. Hij studeerde af aan het Conservatorium Ege University van Izmir en geeft daar sinds 1995 bağlama-les. Naast docent is hij werkzaam als muziekregisseur, bağlama-artiest en solist op verschillende evenementen en internationale volksmuziek- en dansfestivals in landen als Venezuela, Argentinië, Mexico, Chili, Brazilië, België, Hongarije, Italië, Engeland en Zwitserland.

Hij ontving meerdere keren prijzen waaronder het EU Turkish Folk Music Ensemble en de Interuniversitaire THM Choir-competities. Daarnaast is hij de muziekregisseur en producent van verschillende bekende dansgroepen zoals Night of the Sultans en Anadolu Güneşi.


Burak Savaş begon te zingen en speelde ook viool sinds 2013 begon hij zang- en Tanbur-lessen te volgen aan de Ege University, het Staatsconservatorium voor Turkse Muziek. In deze periode nam hij deel aan vele concerten en projecten als violist en zanger. Hij voltooide zijn masteropleiding aan Codarts (Rotterdams Conservatorium) op Turkse viool. Hij speelde onder meer met het Kudsi Erguner Ensemble.

Samiye Rastgeldi Demir zingt prachtige liederen over liefde, geloof en eenheid onvertelde verhalen van gewone mensen. Voor hun liederen creëert Samiye een geheel eigen taal die de grenzen overbrugt. Door fonetische imitaties van verschillende wereldtalen vindt iedereen er wel een herkenning in terug. Ook in de muziek zelf. Ze zingt liederen in 8 verschillende talen.

Zeynel Demir: Baglama, zang

Burak Savas: Viool, zang

Samiye Rastgeldi Demir: zang


Deelname (kaasbord € 13,00)

Ierse Jam Sessie 

Dinsdag 03 mei 2022 - 20u30

Al vanaf september 2010 zijn er in Muzikantenhuis eerste dinsdag van de maand ''Ierse Sessie, Iedereen mag meedoen en genieten van deze mooie sfeer.

Inkom: gratis

Gavur Gelinler -     A Cappella

Zaterdag - 11 Juni 2022
Start: 20u30

Gavur Gelinler is een vrouwelijke a capella groep gevestigd in Brussel. Acht vrouwen van verschillende origine, die al 15 jaar samen zingen.

In het Turks heeft het woord gavur een pejoratieve connotatie die vertaald zou worden als ontrouw. Het zou afkomstig zijn van het Arabische kafir of kafûr: ongelovige. Gelin betekent schoondochter en geeft het meervoud gelinler. Het project, geboren in 2005 op initiatief van Sibel Dinçer, was om een vrouwelijk publiek van de moslimcultuur samen te brengen rond de praktijk van polyfone zang door de patriarchale druk van vaders / echtgenoten / broers te ontwijken ... Terwijl de zangers heen en weer gaan, is er een kernel gebouwd. Tegenwoordig is de Gavur Gelinler een familie van harten die acht onafhankelijke vrouwen samenbrengt, Turkse, Koerdische, Belgische, Marokkaanse vrouwen die verhalen willen zingen over vrouwen en het leven dat wordt overgedragen door het enorme erfgoed van volksliederen van Anatolië, vaak anoniem. Het repertoire is ook uitgebreid met liederen in arabische, Koerdische, Armeense liederen en enkele originele composities. De rhtyhm is voorbij de klanken van ringen, armbanden en diapozone tevoorschijn gekomen. Hier begeleiden bendir, viool, darbuka, saz, viool, beat-box, theeglazen en pannen de liederen van liefde, verdriet, hoop en opstand ...

Belgin Bingöl, Dido Gosse, Elmas Sevindik, Nurten Aka, Seniz Karaman, Sibel Dinçer, Maya Dewaele  and Valérie Martin.

KoïRo Duo 

Vrijdag - 15 Juli 2022

Start: 20u30

Manu Rosales en Stephanie Kobori presenteren een concert met een dialoog tussen hun eigen composities, evenals een reis door het Argentijnse en Braziliaanse folkloristische repertoire, met referenties als Baden-Powell,Caetano Veloso, Cuchi Leguizamón, Atalhualpa Yupanqui en anderen.

MANU ROSALES - Gitaar, zang

STEPHANIE KOBORI - Klarinet

inkom: gratis

 

Les Invités   -   Bipolar Bows - Groep TINI

Zaterdag - 16 Juli 2022

Start: 14u.

Met veel passie en virtuositeit brengen Les Invités hun favoriete artiesten uit de Franse muziek van de jaren '50 tot vandaag samen in een uniek programma dat niemand onberoerd zal laten. Bekende en minder bekende parels van Georges Brassens, Moustaki, Bourvil, Joe Dassin, Brel, Gainsbourg, Dutronc, Trenet, ZAZ, Axelle Red, France Gall, Françoise Hardy, Bécaud, Renaud, Henri Salvador, Adamo en vele andere onsterfelijken wisselen af met authentieke Franse musette en leuke verhalen over de liedjes tussendoor. Een aanrader voor muzikale fijnproevers : zon, sfeer en kippenvel gegarandeerd!

Les Invités waren te gast bij o.a. Airbag Festival Brugge, Gentse Feesten (Trefpuntfestival), Le Méridien Etoile Paris, Pllek Amsterdam, l'Accordéon moi j'aime Tournai, Labadoux Festival, Zwarte Doos Neerpelt, Folk Dranouter... Deze vier rasmuzikanten uit conservatorium Gent-Kortrijk zijn actief in diverse muzikale projecten maar delen een passie voor de geweldige ziel van de Franse muziek.

* Elke De Meester - Accordéon, piano, percussion, chant

* Joachim Wannyn - Guitares, chant, piano

* Quinten De Vlaeminck - Contrebasse, chant

* Jan Van Steenbrugge - Percussion

Inkom: gratis

Zaterdag - 16 Juli 2022

Start: 20u30

Het Frans-Belgische Bipolar Bows brengt een brede waaier muziek van klassiek tot traditioneel, van Balkan tot Appalchia folk, doorspekt met improvisaties uit de diepste hoeken van hun creatieve zielen en instrumenten. Lotte Remmen en Toby Kuhn leerde elkaar kennen in Slovenië, toen Toby de bassiste verving van Lotte's band Old Salt. Al gauw resulteerde deze ontmoeting in veelvuldige jamsessies tot ze besloten om een vast duo te vormen.

In Bipolar Bows gaan Lotte en Toby de uitdaging aan om zoveel mogelijk muziekstijlen en nieuwe technieken te exploreren en naar hun strijkershand te zetten.

In februari 2021 wonnen ze de eerste Flanders Folk Awards in de categorie 'beloftevolle band'. Voor fijnproevers, voor wie houdt van pure klanken of voor wie zich wil laten meevoeren naar verre oorden.

* Lotte Remmen - Viool

* Toby Kuhn - Cello

inkom: gratis

Zaterdag - 16 Juli 2022

Start: 22u30

Groep Tını; programma met traditionele Anatolische volksmuziek. Voor wie ze nog niet zou kennen: Groep Tını bestaat uit Gentse volksmuzikanten met Turkse roots en bestaat reeds sinds 2006 als huisorkest van het Muzikantenhuis.

* Mustafa Avsar: baglama, vocal
* Mumu Turhan: Accerdeon
* Mehmed Karatas: Gitaar

inkom: gratis 

 

Laura Cortese & Bert Ruymbeek                FarFar                       

Zondag - 17 Juli 2022

Start: 14u.

Bert Ruymbeek (accordeon) & Laura Cortese (zang & viool), geboren en getogen in VS, delen een gemeenschappelijke muzieksmaak.
Als duo schrijven ze vaak muziek voor belangrijke momenten in het leven van hun vrienden en familie: geboortes, huwelijken, enz 

Laura Cortese - zang & viool

* Bert Ruymbeek - accordeon

inkom: gratis 

Zondag - 17 Juli 2022

Start: 20u30

De muziek van Farfar is een hedendaagse blend van verschillende folkloretradities, een mix van Spaanse, Midden-oosterse en Noord-Afrikaanse muziek. Op het kruispunt van deze verschillende invloeden experimenteren ze naar hartenlust om hun eigen definitie van authenticiteit te creëren. Met een combo van percussie, gitaar, toetsen, bas, sax en dwarsfluit speelt Farfar ping pong tussen je gevoelige snaar en je dansbenen, met een geheel eigen stijl die melodieus maar toch groovy is.

inkom: gratis 

Roland Van Campenhout & John Snauwaert & Bart Buls

Maandag - 18 Juli 2022

Start: 20u30

Blues icoon, zanger, gitarist Roland Van Campenhout en podiumklepper Bart Buls samen met top saxofonist John Snauwaert op het podium van het Muzikantenhuis !

Onze Belgische Blues Man Roland hoeven we niet meer voor te stellen.
Deze keer in gezelschap van twee vrienden, compagnon de route Bart Buls en John Snauwaert.
Na jaren samenspelen in verschillende grotere bezettingen beslisten ze om dit trio op te richten.
Verwacht je aan een brede mix van stijlen, intensiteit en zichtbaar samenspeelplezier.

* Roland Van Campenhout -  gitaar, zang

* Bart Buls - gitaar, zang

* John Snauwaert -  Sax

Inkom: gratis

Sawa

Dinsdag - 19 Juli 2022

Start: 20u30

De SAWA-groep is opgericht door Ayman Naama. Deze groep werd geboren uit de ballingschap die de ontmoeting van deze uitzonderlijke muzikanten in België veroorzaakte. De Syriërs, Libanees en Irakezen vormen de groep "SAWA" betekent in Arabisch 'samen'  'samenleven maakt het leven mooier en eenvoudiger'. Door hun passie voor muziek laten ze iedereen samen de ziel van de Oriënt ontdekken, in deze geest van vrede (SAWA). 

Ayman Nehme - oud, vocals
Marah Kwefati - cello 
Saif Al-Qaissy  - Riq, percussion
Assia khiyara - vocals 

Inkom: gratis

Balcony Players

Donderdag - 21 Juli 2022

Start: 20u30

Van Holland naar Istanbul in een oude ambulance, bizarre ontmoetingen met oude gypsy-muzikanten rond een kampvuur, een plotselinge uitnodiging voor show in Brazilië en optreden in één van de bekendste jazzclubs van San Fransisco: Dit is een korte samenvatting van een jaar met de Balcony Players, een energieke gypsy/klezmerband met internationale bandleden. In Nederland speelde de band, die in 2009 op een Rotterdams balkonnetje het levenslicht zag, op diverse festivals, zoals de Parade, Amsterdam Roots en Oerol. De balcony players bestaan nu al 10 jaar en nog steeds het doel van de Balcony Players, om iedereen blij te maken!


- Moniek de Leeuw ( Goes ) ( violin, composition, tapdance, voice )
- Ilse Roskam - ( Rotterdam ) ( Accordeon, voice )
- Ali Erdogan - ( Turkey ) ( percussion )
- Pieter - ( Belgium , double bass )
- Johan de Pue - Belgium, guitar ) - Nele Hoelahoep - ( Ghent, dancer/circus artist )


inkom: gratis

The Mothership acoustic trio - Bluegrass Jam Sessie  

Vrijdag 22 juli 2022 - 19u30

Jonas De Rave speelt piano, accordeon en keyboards. Hij studeerde jazz accordeon en compositie in Gent. Sinds 1998 treedt hij op met verschillende projecten en hij opricht 'The mothership acoustic trio" in 2021, dit frisse trio legt u in de watten met Braziliaanse ritmes, jazz, gipsy klanken en ook al eens wat Gentse Poëzie.

Ruben Lamon - contrabas

Jakob Haeghebaert - gitaar

Jonas De Rave - accordeon

Vrijdag 22 juli 2022 - 20u30

De gitaren, banjo's, violen, mandolines en contrabassen* bovengehaald in Het Muzikantenhuis. Op de Bluegrass & Oldtime jam wordt - uiteraard - bluegrass & oldtime muziek gespeeld maar ook folk, country, cajun, americana, blues ... en alles daar tussenin.
Iedereen is welkom, zowel om te spelen als om te luisteren. Muzikanten brengen hun instrument mee en eventueel de akkoorden van nummers die ze willen spelen. Zangers en zangeressen zijn ook meer dan welkom!
De sfeer is ongedwongen, bedoeling is vooral om te genieten van het samen muziek maken.
De toegang is gratis.
* En dulcimers, autoharpen, wasborden, tin whistles, mondharmonica's, accordeons, concertina's ...

inkom: gratis

Trio JaZZaNN                  HT Roberts

Zaterdag - 23 Juli 2022

Start: 14u.

Ann Vancoillie, is een multi-skilled, multi-getalenteerde violiste die optreedt in alle stijlen van barokmuziek tot hedendaagse muziek, inclusief jazz en improvisatie in verschillende stijlen. Ze geeft er de voorkeur aan om verschillende instrumenten te gebruiken voor verschillende stijlen.

Ramsy Irani, in 2009 behaalde Ramsy zijn masterdiploma "Jazz-gitaar" onder leiding van Martijn van Iterson en Hendrik Braeckman aan het conservatorium van Antwerpen.
Ramsy speelt verschillende stijlen, maar zijn hart gaat uit naar akoestische Jazz. 

Stefan Wilems, hij combineert zijn liefde voor de barokviool met de contrabas. Zijn contrabas wordt voornamelijk gespeeld in de jazzscene. Hij treedt op met de Swing Masters (Home | swingmasters) en met verschillende andere jazzmuzikanten. 

Ann Vancoillie - Violin
Ramsy Irani - Guitar
Stefan Willems - Double Bass 

inkom: gratis

Zaterdag - 23 Juli 2022

Start: 20u30

HT Roberts is in België een icoon in de country, blues & roots scene. Akoestische muziek, met de wortels in de folk en de blues van over het water en met teksten met de voeten in de Vlaamse klei. Een afwenden van de drukte en het tempo waar we niet aan kunnen ontsnappen en een zoektocht naar het 'open zoemen van de dingen'.

inkom: gratis

Hella   -   Alihan Kaya    -  Brisk

Zondag - 24 Juli 2022

Start: 14u.

Hella is een a capella folk ensemble rond zangeressen Eline De Coninck, Kalinka Verschraegen, Lotte Pauwels en Ahanna Verschraegen. Ze brengen Nederlandstalige composities en arrangementen van traditionele melodieën. Hella zoekt naar een unieke homogene samenklank en laat zich hierbij inspireren door Scandinavische klanken en koormuziek. Laat je betoveren door vier vrouwenstemmen die je meenemen naar heldere, warme en kleurrijke harmonieën.

* Kalinka Verschraegen - Stem

* Ahanna Verschraegen - Stem

* Lotte Pauwels - Stem

* Eline De Coninck - Stem

inkom: gratis 

Zondag - 24 Juli 2022

Start: 16u.

Alihan Kaya is afkomstig uit Bursa, Turkije. Hij is een rasartiest met een breed muzikaal spectrum; een subtiele mengeling van Anatolische, Andalusische, Griekse, Ierse, Britse, Tsjechische en Russische muziek van de afgelopen decennia. Zijn lyrics gaan over (her)oriëntatie van het zelf in het leven, dilemma's met betrekking tot liefde en vertrouwen, ontgoocheling en levenslust. De nummers krijgen sublieme accenten dankzij de vruchtbare samenwerking met de getalenteerde Gentse multi-instrumentalist en songwriter Glenn Beyst.
* Alihan Kaya - Zang, gitaar

* Glenn Beyst - Gitaar, synth, backvocals"

inkom: gratis  

Zondag - 24 Juli 2022

Start: 20u30

BRISK is 1 brok energie van de eerste tot de laatste noot. Traditionals naast eigen composities, daverende reels en een intiem afscheidslied: deze band heeft het allemaal in huis.

Hun eerste album "To an isle in the water" gooide hoge ogen in zowel binnen- als buitenlandse pers. "Cosmopolitan European Celtic music played with vigour", schrijft het Engelse magazine The Living Tradition. Het toonaangevende Songlines bekroont hun "admirable album" met een 4-sterren review.

Maar ook live weet BRISK al snel vele harten te veroveren, met een opgemerkt tv-debuut in het Canvas programma 'De Ideale Wereld' en passages op zowat alle grote folkfestivals van Vlaanderen (Festival Dranouter, Gooikoorts, Zilleghem Folk...). Tijdens het Merodefestival werkten ze intensief samen en traden ze op met de Schotse concertinaspeler Mohsen Amini (Talisk) en de Engelse nachtegaal Kitty Macfarlane.

De band draait in 2022 nog steeds op volle toeren mét een nieuw repertoire en het viertal heeft er meer dan ooit zin in om elke zaal of festivalweide in vuur en vlam te zetten!

* Gunnar Van Hove - Flute

* Naomi Vercauteren - Fiddle

* Jeroen Knapen - Gitaar, Vocals

* Wim Moons - Percussie, Vocals

inkom: gratis